Skip to main content
Nieuws

Slimme racefiets op maat

By 3 december 2019No Comments

Een consortium van Limburgse bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf en bedrijven op Brightlands Chemelot Campus heeft een innovatieve lichtgewicht racefiets ontwikkeld, die op maat en naar wensen van de toekomstige gebruiker wordt gemaakt. Het prototype is over ongeveer een half jaar gereed. Zodra daarna de volledig gepersonaliseerde, unieke en veilige racefiets klaar is voor de consument, brengt het consortium de fiets vanuit Limburg op de markt.

Door te kiezen voor het ontwikkelen van een racefiets, speelt het consortium in op de groeiende populariteit van de wielersport en op het positieve effect van sport op de gezondheid.
De innovaties zijn vooral te vinden op het gebied van materiaal- en productietechnologie, sensoriek en ICT voor het generen van productiegegevens. De technologie en innovatie hebben ook de potentie om in maakindustrie in onder andere veiligheidssector, lucht- en ruimtevaart en auto- en motorsport te worden gebruikt.

Consortium
Aan het prototype van de racefiets wordt momenteel de laatste hand gelegd. Naar verwachting kan deze eerste versie van de 100 % Limburg Bike binnen een half jaar worden gepresenteerd. Het consortium, dat door Brightlands Chemelot Campus bij elkaar is gebracht, bestaat uit CeraCarbon, Mullens Sports & Health Innovations, Belgian Cycling Factory, Eurocarbon, Kembit, Brightlands Chemelot Campus, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

Innovatief
De 100 % Limburg Bike onderscheidt zich op innovatief gebied door:

  • De racefiets is samengesteld via diverse 3D print-technologieën en ontwikkelingen. In materiaal gaat het dan om titanium, sealed magnesium en carbon vezel. Het frame wordt ingemeten op maat van de gebruiker gemaakt en voldoet aan de ISO-standaarden en eisen van UCI. Elk exemplaar is uniek en wordt in vorm, 3D-printwensen en in gewenste kleuren van de gebruiker gemaakt.
  • De voorvork is onbreekbaar. De combinatie van carbonvezels en Dyneema® vezels zorgt voor optimale sterkte en stijfheid van de voorvork en daarmee voor veiligheid van de gebruiker. Speciale vlechttechniek (overbraiding) zorgt voor de juiste dichtheid en richting van fibers.
  • Het frame en de verbindingen (lugs) worden aan elkaar gelijmd, een techniek zoals die in de vliegtuig- en automotive-industrie ook wordt toegepast. Hiervoor wordt aan een duurzame biobased lijm gewerkt. De ontwikkeling van thermoplastische hars gaat ervoor zorgen dat het carbon recyclebaar wordt.
  • Aan de materialen wordt een sensing-functionaliteit toegevoegd, waardoor continu gemonitord kan worden aan welke belasting de fiets wordt blootgesteld. Sensing controleert bijvoorbeeld of de racefiets bij een lichte botsing onzichtbare schade heeft opgelopen.

Consument
Wanneer en waar de sportieve fietsliefhebber de 100 % Limburg Bike kan bestellen en welk prijskaartje er dan aan hangt, is nog onbekend.
Het 100% Limburg Bike-project wordt ondersteund door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO) en door de Provincie Limburg. EFRO stelt geld beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de Zuid-Nederlandse economie en in dit geval meer in het bijzonder het innovatievermogen van het MKB.

Innovatie, sport en gezondheid
Projectleider Menno Smeelen: “Dit wordt een bijzonder Limburgs kennisproduct: bedacht en gemaakt in Limburg en helemaal tot in detail op maat van de gebruiker. We hebben ingespeeld op een behoefte vanuit de markt. Dit past perfect bij de kennis en kracht van de regio.”

CEO Bert Kip van Brightlands Chemelot Campus: “Bij het 100% Limburg Bike-project zie je hoe de samenwerking tussen Brightlands en het bedrijfsleven in Limburg werkt zoals die is bedoeld en hoe die leidt tot prachtige innovaties. Bovendien verbindt het de topsectoren Chemie, HTSM*-ICT en Life Sciences/Health in een concreet product. Naar de toekomst toe worden deze innovaties op materiaalgebied ook bijzonder interessant voor toepassing binnen de luchtvaart- of automotive-industrie.”

Gedeputeerde Joost van den Akker (economie, arbeidsmarkt, sport, Brightlands): “Bij dit project komen veel lijnen samen. Limburg is een provincie die sporten bijzonder stimuleert. Bewegen maakt ons immers gezonder. Wielrennen is in deze provincie aangemerkt als één van de belangrijkste sporten. Geweldig dat het midden- en kleinbedrijf een hoofdrol heeft in dit project. Samenwerking tussen Brightlands en het mkb als schoolvoorbeeld!”

*(HTSM: high tech systems and materials)