Partners

Brightlands Chemelot Campus was op zoek naar een manier hoe men binnen de Limburgse Euregio, kennispartijen en (MKB-) ondernemers kon laten samenwerken op het gebied van innovatie. Dit binnen een project over de gehele keten van kennis tot een zichtbaar, bij de regio passend, gewild en uniek eindproduct, om zo de innovatiekracht van het MKB te versterken.

Al snel was het idee geboren om een racefiets te ontwikkelen met verschillende, innovatieve partijen uit beide Limburgen. Een racefiets die dé showcase vormt voor de ketensamenwerking en innovaties in deze regio. Oftewel, de 100% Limburg Bike.

Het consortium van dit project bestaat uit meerdere (MKB-) ondernemers en kennisinstellingen.

CeraCarbon

Lees meer

CeraCarbon B.V. is in 2015 opgericht en is gevestigd in Stein (Zuid-Limburg). In het jaar van opstart is CeraCarbon deelnemer geweest in het Startupbootcamp Smart Materials programma van Brightlands. Het bedrijf heeft zich toegespitst op het ontwikkelen en vermarkten van producten specifiek voor de motorsport- en fietssportmarkt. Daarbij is het team gespecialiseerd in het vervaardigen van unieke materiaalcombinaties en coatings. Producten die het bedrijf volledig in-house heeft ontwikkeld en naar de markt heeft gebracht zijn coatings, tandwielen en een voorvorkpoot voor motoren. Afnemers van de producten van CeraCarbon zijn actief in 10 de high-performance sportsector (automotive, fietsen, etc.), de defensie-industrie, machinebouw en luchtvaart. De strategie voor de komende jaren is het richten op de ontwikkeling van producten van carbon, eventueel verrijkt met andere materialen.

Expertise en bijdrage
Het team van CeraCarbon bestaat uit Roeland Coumans (oprichter en eigenaar), Monique Coumans (juriste) en Teun Roosen (R&D). Roeland Coumans heeft 15 jaar ervaring op het gebied van oppervlaktebehandeling op hoogwaardige metalen zoals titanium, magnesium en aluminium. Hij heeft met zijn bedrijf Special Platings meegewerkt aan ontwikkelingsprojecten in samenwerking met onder andere TU Delft en TNO. Daarnaast heeft de heer Coumans geparticipeerd in een aantal Europese Interreg projecten, waarbij 3D-printtechnieken zijn ontwikkeld voor de toepassing van kunststof en metaal op het gebied van protheses. Teun Roosen heeft 3 jaar ervaring opgedaan bij CeraCarbon en heeft daarbij bijgedragen aan de ontwikkeling van de voorvorkpoot. CeraCarbon draag bij op het gebied van financiering, kennis en kunde. De ervaring die CeraCarbon heeft in het toegepast ontwikkelen van carbon in producten is een belangrijke bijdrage aan het project. Vanwege de kennis van iteratieve ontwikkelprocessen, rapid prototyping en beschikbare netwerken in de markt, is CeraCarbon eindverantwoordelijke bij de werkpakketten ‘2. voorvork’, ‘3. Design & prototyping’, ‘4. Tube development’ en ‘6. Assembling, testing and validation’.

Organisatiestructuur
CeraCarbon is de moedermaatschappij die ook het CeraCarbon materiaal ontwikkeld heeft.
CeraCarbon racing is een dochterondereming van CeraCarbon die zich vooral richt op licht-gewicht mobiliteit ontwikkelingen.
- CeraCarbon Racing
- Coumans Beheer
Vanuit CeraCarbon en CeraCarbon Racing zullen de activiteiten worden uitgevoerd.

Eurocarbon

Lees meer

Eurocarbon B.V. is in 1982 opgericht en sindsdien gevestigd in Sittard (Limburg). Dit mkb-bedrijf ontwikkelt en produceert gevlochten en geweven versterkende componenten. Haar zusterbedrijf Eurobraider, tevens gevestigd in Sittard, is gespecialiseerd in serieproductie van ‘overbraided preforms’. Er is ca. 30 fte werkzaam. Eurocarbon is gespecialiseerd in geavanceerde vezel vlecht- en weeftechnologie. Zij ontwikkelt en produceert geweven en gevlochten materialen, met name bestemd voor de composietindustrie. De materialen betreffen high performance verstevigende vezels, zoals glas, aramide (verwant met nylon), koolstof en thermoplastics. Ze biedt haar producten zowel via massaproductie als custom made aan. Qua toepassingen kan men denken aan kabels, veters en verpakkingen.

Het bedrijf werkt nauw samen met universiteiten, onderzoekscentra en composietontwikkelaars om te blijven innoveren. De klanten van Eurocarbon bevinden zich onder andere in sportequipment, scheepsbouw, luchtvaart, automotive, medische toepassingen en de bouw.

Expertise en bijdrage
In dit project brengt Eurocarbon haar expertise op het gebied van vezel vlecht- en weeftechnologie in om de stap van ruw materiaal naar toepasbaar eindproduct te maken. Eurocarbon vervult hiermee de rol van raw material supplier/part producer.

Organisatiestructuur
De moedermaatschappij van Eurocarbon is Arvos Beheer B.V. Eurocarbon is voor 100% in handen van de houdstermaatschappij ‘S.H. Voskamp Beheer B.V.’.

Belgian Cycling Factory

Lees meer

Belgian Cycling Factory (Race Productions NV) is een Belgische fabrikant van sportfietsen en is gevestigd in Paal-Beringen (Belgisch-Limburg). Onder deze organisatie vallen onder andere de merken Belgian Cycling Factory en Eddy Merckx. Ridley is het grootste merk van Belgian Cycling Factory, ze leveren hun fietsen en frames aan dealers wereldwijd. Ze ontwikkelingen sportfietsen, met de focus op wielrenfietsen en veldritfietsen. Bij het ontwikkelen van de fietsen staat innovatie hoog in het vaandel. Het bedrijf werkt nauw samen met leveranciers en professionele wielrenners om tot de best presterende producten te komen. Een noemenswaardige innovatie die hier bijvoorbeeld uit is voortgekomen is de conische balhoofdbuis, dat vandaag de dag de standaard is geworden in de fietsindustrie. Naast de ontwikkeling en verkoop sponsort Ridley wielrenteams, cyclocross teams en een triatlonteam.

Expertise en bijdrage
Belgian Cycling Factory is gespecialiseerd in ontwikkeling van high-performance frames in carbon en aluminium. Met deze fietsen wordt er op professional niveau gereden. Ridley zal aan dit project bijdragen als medeontwikkelaar van de prototypes van de frames en als uitvoerder van de testen van de prototypes. Daarnaast zal Belgian Cycling Factory bijdrage met het delen van kennis op het gebied van geometrie, materialen, verbindingstechnieken en lakken.

Organisatiestructuur
Race Productions NV opereert onder de handelsnaam Belgian Cycling Factory. Dit is de werkmaatschappij van de ondernemingsgroep. Ridley en Eddy Merckx zijn twee merknamen van Belgian Cycling Factory. De aandeelhouders van Race Productions NV zijn Jochim Aerts, RP-Beheer BVBA, KMOFIN 2 en LRM

Kembit

Lees meer

KEMBIT B.V. is een vooraanstaand IT-bedrijf dat opereert in Zuid-Nederland vanuit de locaties Geleen (Brightlands Chemelot Campus), Wijnandsrade en Eindhoven (High Tech Campus). Het bedrijf is opgericht in 1996 en is een mkb-onderneming. Vanuit de vakgebieden IT Consultancy, IT Services, IT Development en IT Knowledge Center bedient KEMBIT haar klanten. Meer specifiek biedt KEMBIT IT-oplossingen aan op het gebied van veiligheid en beleid, applicaties, infrastructuur en connectiviteit, projectrealisatie, ICT-regie en organisatietransformatie. KEMBIT heeft een grootte diversiteit aan klanten, zo zijn ze actief met bedrijven als Syncasso, Hydac en CHILL. Daarnaast werken ze ook met kennisinstellingen zoals de High Tech Campus in Eindhoven en de non-profit organisatie Topsport Limburg.

Expertise en bijdrage
KEMBIT heeft uitgebreide kennis op het gebied van ICT, onder ander in GRC en beveiliging, applicaties en ICTinfrastructuur. Binnen dit project zal KEMBIT een samenwerkingstool leveren, die het consortium ondersteunt in communicatie en samenwerking. Daarnaast zal KEMBIT in een later stadium van het project verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de meetdata van de fiets en voor de koppeling van deze data met big data bronnen.

Organisatiestructuur
Onder KEMBIT B.V. vallen de organisaties KEMBIT Consultancy B.V. en KEMBIT Services B.V.

Mullens

Lees meer

Mullens Sports & Health Innovations (MS&HI) is opgericht in 2016 en is gevestigd in Beek (Limburg). MS&HI valideert innovaties. Het ondersteunt ondernemers in de Sports & Health wereld door waarde toe te voegen aan innovaties om daarmee krachtig en onderbouwd op de markt te komen. Dit wordt gedaan door middel van onderzoek om het onderscheidend vermogen van de innovatie aan te tonen. Het resultaat is een krachtige waarde propositie voor meer impact op de beoogde markt. Deze waarde propositie is zeer bruikbaar voor profilering en branding van het product. Daarnaast voert het gebruikerservaring onderzoeken uit bij eindgebruikers om bevindingen terug te koppelen en mee te nemen in verdere R&D van innovaties. Betrekken van de eindgebruiker in de ontwikkeling van innovaties is een key aspect voor succesvol innoveren.

Expertise en bijdrage
MS&HI is opgericht door Tim Mullens. Tim heeft een Mastertitel in Sport en Beweeginnovaties. Daarnaast heeft Tim 18 jaar ervaring als topsporter (handbal). Hij weet hoe een topsporter leeft en denkt en weet hierdoor wat er nodig is om een innovatie te laten landen in de (top)sportwereld. Core business van het bedrijf is het valideren van innovaties, het aantonen van de waarde propositie van het product en het terugkoppelen van de prestaties van huidige producten als input voor het R&D proces. MS&HI zal gebruikerservaring en vergelijksonderzoek doen voor de 100% fiets. Hiermee wordt de eindgebruiker betrokken bij het ontwikkelingsproces en zullen de eisen en wensen van de eindgebruiker vertaald worden naar de 100% Limburg Bike.

Organisatiestructuur
MS&HI is een eenmanszaak, waarbij Tim Mullens business owner is.

Brightlands Materials Center

Lees meer

Brightlands Materials Center is een onderzoekscentrum opgericht in 2015 door TNO en de Provincie Limburg en gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus. Onderzoek binnen Brightlands Materials Center richt zich op innovaties in polymere materialen, en is georganiseerd binnen 3 onderzoeksprogramma’s: ‘Sustainable Buildings’, ‘Additive Manufacturing’ en ‘Lightweight Automotive’. De subsidie aanvrager is Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO.

Expertise en bijdrage
Brightlands Materials Center zal binnen dit project expertise inzetten op het gebied van 3D-printen van kunststoffen en bijdragen aan het onderzoeken van de mogelijkheid om onderdelen bestaande uit thermoplastische carbon-composieten te 3D-printen als lichtgewicht alternatief voor 3D-geprinte metalen onderdelen. Tevens zal er gekeken worden naar de mogelijkheden ingebrachte composietvezels te gebruiken om vervormingen van de onderdelen te meten.

Organisatiestructuur
Brightlands Materials Center is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en Chemelot Scientific Participations B.V. (CSP). Voor financiële en juridische zaken wordt Brightlands Materials Center vertegenwoordigd door TNO.

Chemelot Innovation and Learning Labs

Lees meer

Chemelot Innovation and Learning Labs B.V. (CHILL) is een organisatie dat samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven stimuleert en is gesitueerd op de Brightlands Chemelot Campus te Geleen. De partners die in CHILL participeren zijn de onderwijsinstellingen in de regio Zuid-Limburg (Arcus, Leeuwenborgh opleidingen, Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht) en 8 grote private partijen (DSM, SABIC, OCI Nitrogen, Fribrant, Arlanxeo, Anqore, Borealis en Sitech Services). en is gevestigd op het Brightlands Chemelot Campus in Geleen. CHILL is een zogenaamd Centre of Expertise (CoE) en een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV). Dit zijn publiek-private samenwerkingen die vanuit het Nederlandse topsectorenbeleid werken aan onderwijsvernieuwing, innovatieopdrachten en leven-lang-leren programma’s. Binnen de Brightlands Chemelot Campus verbindt CHILL het opleiden van de studenten aan de R&D van bedrijven op en buiten de campus. Zij doet dit door studenten via een innovatief onderwijsconcept in te zetten in zogenaamde Communities for Development (CfD). In deze communities wordt de innovatie vraag van een bedrijf gekoppeld aan de leervraag van een student. Op deze manier ontstaat een laagdrempelige toegang tot kennis, faciliteiten en mankracht waar op basis van co-creatie onderzoek gedaan wordt.

Als expertisecentrum voor de topsector chemie stelt het bedrijf haar expertise beschikbaar aan bedrijven die in deze sector opereren. Het team bestaat uit 29 werknemers en biedt ondernemers en studenten ondersteuning, cursussen en faciliteiten bij R&D-trajecten.

Expertise en bijdrage
In dit project zal CHILL met name bijdragen op het gebied van onderzoek en testen. CHILL wordt in vrijwel elk werkpakket betrokken, waarbij het zwaartepunt op de testen en de verificatie- en validatieprocessen zal liggen. Daarnaast zal de parametrisering van magnesium 3D printen uitgevoerd worden. Voor dit project zal CHILL een Community for Development oprichten vanuit waar de ontwikkelingen worden ondersteund en uitgevoerd.

Organisatiestructuur
CHILL is voor 100% in handen van de houdstermaatschappij ‘Stichting Administratiekantoor van aandelen Chemelot Innovation and Learning Labs’.

Brightlands

Lees meer

Brightlands Chemelot Campus is een campus die innovatie faciliteert en stimuleert op het gebied van smart materials en sustainable manufacturing. Vanuit deze campus worden baanbrekende innovaties gerealiseerd die hoge ogen gooien op internationaal niveau. De campus biedt R&D en productiefaciliteiten, onderwijs en wetenschappelijke georiënteerde bedrijfsondersteuning aan. Denk hierbij aan bedrijfsruimtes, productieapparatuur zoals 3D printers, workshops over technisch-wetenschappelijke ontwikkelingen en startup bootcamps. Op deze locatie werken innovatie startups en bedrijven samen met kennisinstellingen. Ondernemers, onderzoekers, studenten en investeerders komen hier samen om state-of-the-art innovaties mogelijk te maken. In 2017 waren er op het terrein 2.500 mensen aan het werk bij de vele verschillende aangesloten organisaties.

Expertise en bijdrage
Brightlands bezit kennis, expertise en faciliteiten op het gebied van materiaal- en productietechnologie. De organisatie zal bijdragen door het beschikbaar stellen van haar faciliteiten en door het gehele project te begeleiden.

Organisatiestructuur
De entiteiten die vanuit Brightlands Chemelot Campus deelnemen aan dit project zijn:

  • Brightlands Chemelot Campus B.V.
  • Chemelot Research Facilities B.V.

Beide entiteiten worden bestuurd vanuit Chemelot Campus BV.

Volg ons: #LimburgBikeProject