Skip to main content

100% Limburg Bike is een overheidsproject

In het 100% Limburg Bike project wordt dankzij de toepassing van diverse innovaties een gepersonaliseerd op maatgemaakt en veilig frame ontwikkeld. Door gebruik te maken van het concept met carbon buizen en 3D geprinte koppelstukken is men in staat op basis van een ingemeten persoon een op maat gemaakte fiets te maken. Op basis van wensen op kleuren, patronen en diverse vormen kan een unieke fiets gecreëerd worden: er bestaat er maar één van.

De combinatie van Carbon met Dyneema® in de buizen en voorvork maken het een veilige fiets: de voorvork en buizen zullen niet doorbreken bij overbelasting en impact. Het frame is een innovatieplatform voor nieuwe technologieën ontwikkeld door kennispartijen op de Brightlands Chemelot Campus in samenwerking met het Limburgse MKB maakbedrijven. Waarbij er ook wordt gekeken naar een cross-border samenwerking in Belgisch Limburg.
Daarmee is het project een uithangbord voor Limburg als innovatieregio en het regionaal ontwikkelen en maken van high-end kwaliteitsproducten. En hoe kan dit mooier dan met een product in de wielersport: maatschappelijk relevant in een sport die de Limburger na aan het hart ligt en een sport waar deze innovaties ook hun ultieme zichtbaarheid kunnen krijgen.

In dit project wordt de gehele waardeketen betrokken bij de ontwikkeling van het frame. Innovaties worden doorgevoerd op basis van de aanwezige kennis in de regio en de halffabricaten tot aan een marktklaar high end niche product.

Het consortium van dit project bestaat uit de volgende MKB ondernemingen en kennisinstellingen:

  • MKB ondernemingen: Belgian Cycling Factory, CeraCarbon racing, Mullens Sports & Health Innovations, Eurocarbon en KEMBIT.
  • Kennisinstellingen: Brightlands Chemelot Campus, Brightlands Materials Center en CHILL – Chemelot Innovation and Learning Labs

De afzonderlijke innovaties hebben grote potentie in andere maakindustrieën, zoals de veiligheid- en beveiligingssector, de lucht- en ruimtevaart en de auto- en motorsport. De technieken die in dit project ontwikkeld worden, zullen dankzij dit project ook in deze andere markten geïntroduceerd kunnen worden.

100% Limburg Bike project wordt ondersteund door de Europese Unie door middel van het Europees fonds voor regionale ontwikkeling en door de Provincie Limburg. Zij stellen geld beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van de Zuid Nederlandse Economie en in dit geval het innovatievermogen van het MKB in het bijzonder.
100% Limburg Bike wordt gesubsidieerd door EFDR (via OPZuid) en de Provincie Limburg.

Totale subsidie: € 886.000
Totale investering: € 1.846.000

Volg ons: #LimburgBikeProject