Skip to main content

Brightlands Materials Center

 

Bijdrage binnen het project

“De Additive Manufacturing groep van Brightlands Materials richt zich op het mogelijk maken van 3D-printtechnologieen voor de industrie. Het project 100% Limburg Bike is een geweldig demonstratieproject voor het team, omdat we de relatief nieuwe 3D-printtechnologie van thermoplastische compositiematerialen kunnen gebruiken om de voordelen en mogelijkheden van deze nieuwe manier van produceren te laten zien. De productie van traditionele composiet fietsframes vraagt veel handwerk, daarom worden veel frames in Azië geproduceerd. 3D-printen automatiseert de productie en maakt het mogelijk om elk frame of component aan te passen aan de lichaamsgrootte van elke klant. Bovendien maakt het gebruik van thermoplastische composieten het gemakkelijker om te recyclen na gebruik en draagt zo bij aan een meer circulaire benadering van de beperkte hulpbronnen van de aarde.

Het project 100% Limburg Bike geeft ons de mogelijkheid om een nieuwe sensortechnologie verder te ontwikkelen op basis van composiet 3D-printen met continue carbon vezels. Onze sensortechnologie zou de fietser informatie kunnen geven over de toestand van het frame en het al dan niet verder fietsen na een val. Het ontwikkelen van zo’n sensortechnologie is vrij complex. Het 100% Limburg Bike project biedt ons een geweldig consortium om dit werk uit te voeren.”

Expertise

Brightlands Materials Center is een onderzoekscentrum opgericht in 2015 door TNO en de Provincie Limburg en gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus. Onderzoek binnen Brightlands Materials Center richt zich op innovaties in polymere materialen, en is georganiseerd binnen 3 onderzoeksprogramma’s: ‘Sustainable Buildings’, ‘Additive Manufacturing’ en ‘Lightweight Automotive’. De subsidie aanvrager is Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO.

Organisatiestructuur

Brightlands Materials Center is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en Chemelot Scientific Participations B.V. (CSP). Voor financiële en juridische zaken wordt Brightlands Materials Center vertegenwoordigd door TNO.

Bezoek de website