Skip to main content
Nieuws

3D printing of magnesium/titanium/carbon

By 29 april 2020september 29th, 2020No Comments

De 100% Limburg Bike is een showcase voor allerlei 3D print technologieën en ontwikkelingen. De lugs van het frame worden namelijk cf. personal fitted geometry/customized design 3D geprint op basis van design aangeleverde CAD-files. Er zijn drie smaken in materiaal oplossingen.

Titanium is al een bewezen materiaal in 3D printen waarvan karakteristieken en mechanische eigenschappen bekend zijn. De eerste prototype frames worden dan ook met deze lugs uitgevoerd. Daarnaast wordt geseald magnesium toegepast. Dit is een primeur, een 3D printtechniek en innovatie die met dit project doorontwikkeld wordt. Magnesium is superlicht maar ook nog eens zeer sterk. Hiervoor wordt ook een nieuwe 3D printer aangeschaft, specifiek bedoeld voor ontwikkelwerk. Een laatste ontwikkeling is het carbon vezel versterkt 3D printen in thermoplastische kunststof. Een state of the art ontwikkeling op 3D print technologiegebied waarmee in de toekomst carbon 3D printen mogelijk wordt, en dan ook nog eens recyclebaar.

Dit project is de ultieme showcase voor deze ontwikkeling. Alle ontworpen lugs krijgen de juiste afwerking en worden eveneens mechanisch getest (gewicht vs. sterkte op individuele lugs).